از جمله مهمترین ابعاد وجودی یک انسان، احساس آرامش می باشد. چرا که به دلیل روانشناختی اجتماعی، در سایه آرامش است که می توان به کمال رسید. همانطور که می دانیم هر چقدر تعلق خاطر افراد به محیط زندگیشان بیشتر باشد از بودن در آن مکان لذت بیشتری برده و به تبع آرامش بیشتری را در پی خواهد داشت. یکی از ارکان اصلی این ارتباط، ایجاد هارمونی و هماهنگی بین انسان و بنا می باشد.
زندگی در عصر حاضر موجب ایجاد تنش و اضطراب و مشکلات روحی فراوانی گشته است . بنابراین خانه به عنوان اولین مامن روحی هر انسانی تلقی می گردد و قابلیت بازیابی روح و روان انسان در آن میسر می باشد. در این میان، دکوراسیون داخلی منزل پیکره اصلی آرامش را تشکیل می دهد.
کابینت وکمد دیواری به عنوان اصلی ترین عنصر دکوراسیون داخلی منزل جز وسایلی نیست که خیلی راحت آن را بتوان تعویض و جایگزین کرد. علاوه بر این درب ورودی ساختمان و زیبایی های آن گویای سلایق افراد حاضر در آن مکان می باشد. بنابراین باید در انتخاب طرح و رنگ و همچنین در انتخاب جنس کابینت حساسیت بیشتری به عمل آید.
چوب جز مواد بادوام محسوب می شود که در بعضی از کشورها چون فرانسه و ایتالیا به عنوان متریال اصلی در ساخت منازل مورد استفاده قرار می گیرد. در صنعت دکوراسیون از چوب درختان مختلفی استفاده می شود که هر کدام شامل ویژگی های مورد خود می باشند. لازم به ذکر است که وجود تفاوت هایی من جمله استحکام- نوع نقش و بافت و رگه های درون چوب های مختلف دلیل اصلی تنوع قیمت در انواع چوب کابینت با یکدیگر می باشد. در ادامه به معرفی ۳ مورد از پرکاربردترین چوبهای مصرفی در صنعت دکوراسیون پرداخته شده است.
چوب درخت گردو:
معروفترین چوب مصرفی در عرصه دکوراسیون داخلی از جمله کابینت چوب گردو می باشد که جز گرانترین چوبها- زیبا- متراکم و بسیار بادوام می باشد. دارای رگه های درشت سفید و یا قرمز بوده و رنگ آن تیره است. علاوه بر این، چوب گردو شکل پذیری عالی دارد. معروفترین نوع چوب درخت گردو گردویی آمریکایی می باشد.
چوب درخت راش:
از پرکاربردترین چوبهای مصرفی در بازار ایران چوب درخت راش می باشد که نسبتا سنگین و دارای رگه های صاف و یکنواخت می باشد.
چوب درخت افرا:
چوب درخت افرا بسیار بادوام و محکم بوده و جهت مصرف در ساخت کابینت سبک مدرن بیشتر مورد مصرف قرار می گیرد.
نکته مهمی که در اجرای دکوراسیون وجود دارد استفاده بهینه از فضا با حداقل پرتی می باشد. اصالت و رنگ و بوی چوب از عوامل نفوذ آرامش به درون خانه می باشد.
همانطور که می دانیم زمین میراث مشترک همه نسل هاست و انسانها مستلزم رعایت وظایف زیست محیطی می باشند. در چند دهه اخیر به علت بحران زیست محیطی و آلودگی، کشورها از دانش و فناوری خود در جهت مهارسازی خسارت وارده به محیط زیست، کاهش آلودگی ، قطع بی رویه درختان جنگلها و منابع طبیعی و کاستن از حجم آلودگی های وارد شده به محیط زیست اقدام کرده اند. آگاهی و دانش در مورد طبیعت و محیط ، بشر را به سمت استفاده صحیح از عناصر موجود در جهان و داشتن نگرشی جامع تر سوق می دهد. هدف از این مقاله معرفی چند نمونه چوب رایج در بازار می باشد که در ادامه این مقاله به معرفی و انواع آن پرداخته شده است.
چوبهای موجود در ایران به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود.
۱- چوبهای داخلی: چوبهای داخلی که اصطلاحا چوبهای جنگلی نیز نامیده می شوند از جنگلهای داخلی تهیه شده و بیشترین مصرف را در ساخت انواع درب- مبلمان و دکوراسیون دارند. از چوبهای داخلی می توان به راش- ملچ- چنار- گردو- افرا و ممرز اشاره کرد.
۲- چوبهای خارجی: چوبهای خارجی عمدتا از کشورهای روسیه- اتریش و حوزه اسکاندیناوی وارد می شوند که اکثرا از چوب درختان نوک سوزنی چون کاج و سرو می باشند.
در این قسمت به معرفی و شرح کاربردی چند نمونه از چوبهای رایج موجود پرداخته شده است.
۱- چوب راش: درخت راش که از گونه های موجود در کشور ایران می باشد با نام علمی Fagus Orientalis شناخته می شود که دارای بافت همگن و درجه سختی ۶-۳ می باشد و تا اندازه ای مقاوم در برابر حشرات و قارچ ها می باشد. به این خاطر چوب راش بالاترین میزان در خواست را در صنعت مبلمان ایجاد کرده است. دلیل اساسی کاربرد بیشتر این چوب قابلیت آغشتگی با انواع محلول های حفاظتی می باشد. چوب راش دارای درونی نامشخص و رنگ آن کرم مایل به قرمز می باشد
۲- چوب توسکا: این چوب نسبتا سبک و دارای مقاومت نسبی می باشد. به خاطر بافت نرم و انعطاف پذیری چوب توسکا، ویژگی ابزار و شکاف خوردن مناسبی دارد و مصرف بالایی در صنعت مبلمان دارد. چوب توسکا به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی مرطوب جهت تخته ی لایه سازی که در ساخت بناهای آبی مورد استفاده قرار میگیرد، حائز اهمیت می باشد. چوب مذکور شامل درونی نامشخص و رنگ آن کرم مایل به قرمز است و جز چوبهای نیمه سنگین تا سبک می باشد.
۳- چوب افرا: درخت افرا در نواحی شمالی ایران بسیار یافت می شود و انواع مختلفی چون اپلت- شیردار و کیکم در ایران دارد. رنگ این چوب سفید متمایل به کرم است- درجه سختی چوب افرا 20-9 می باشد که جز گروه چوبهای خیلی سخت قرار دارد. از این چوب در صنعت کفپوش و روکش سازی- مبلمان و … استفاده می گردد. این چوب درونی نامشخص -سخت- سبک- شکننده و قابلیت تورق و کنده کاری و ظریف کاری دارد.
4- چوب گردو: چوب درخت گردو به لحاظ داشتن درجه سختی بین 6-3 (جز گروه های نیمه سخت می باشد) بین چوب های موجود در بازار بیشترین محبوبیت را به خود اختصاص داده است. از جمله مصارف این چوب در ساخت روکش سازی- خراطی- مبلمان سازی- ساخت آلات موسیقی و .. به کار برده می شود. این چوب دارای بافت ریز، صیقل پذیر و همگن می باشد. رنگ پذیری و امکان کنده کاری خوب از مزایای آن می باشد. رنگ آن خاکستری مایل به قهوه ای تیره است و نقش های تقریبا بادوام و زیبا دارد. گردو چوبی نیمه سخت و نیمه سنگین می باشد که در برابر فشار، خمش استقامت می کند.
۵- چوب چنار: نام علمی این درخت Platanus می باشد که جز درختان بومی نیم کره شمالی می باشد. بیشتر درختان کهنسال در ایران چنار هستند. این چوب به سرعت خشک می شود ولی تاب برمیدارد. از مزایای این چوب می توان به کیفیت بالا- دسترسی آسان- ارزان بودن اشاره کرد. چوب چنار شامل بیرونی پهن و مایل به زرد و درون آن صوتی رنگ مایل به خاکستری و حدود آن کاملا مشخص نیست. از چوب چنار جهت ساخت نماهای بسیار زیبا و نیز ساخت پایه های صندلی لهستانی استفاده می شود. این درخت دارای چوبی نیمه سنگین، نیمه سخت، همگن و از نظر بافت شبیه به راش می باشد
. چوب آکاژو: اغلب آکاژوهای موجود در بازار ایران آفریقایی می باشد و نام علمی آن Khaya inveeonsis می باشد. از این چوب جهت ساخت روکش های گران قیمت و تولید مبل استفاده می شود. چوب آکاژو ضریب الاستسیته و ضربه پذیری بالایی دارد. داخل چوب قرمز رنگ و بیرون آن سفید متمایل به صورتی است و همچنین دارای بافت یکدست، پرداخت عالی و رنگ پذیری می باشد
. 6- چوب روسی: چوب درخت کاج می باشد که در جنگلهای سیبری روسیه وجود دارد که مرغوب ترین آن متعلق به کشور فنلاند می باشد. چوب روسی وزن کم و ضریب الاستسیته بالایی دارد به این دلیل جهت اسکلت ساختمانها از بهترین گزینه هاست. در صنعت مبلمان سازی و دکوراسیون به کار گرفته می شود. درون چوب مشخص نیست و رنگ آن سفید متمایل به قرمز است. چوب روسی به دلیل رنگ روشن و یکنواخت خود و قابلیت شکل پذیری بالا، بیشتر در نما و محوطه سازی مورد استفاده قرار میگیرد.
چوب آبنوس: نام علمی این چوب Diospyros Spp می باشد. چوب آبنوس بسیار خوش بو و دارای دانسیته بالایی می باشد که به دلیل سختی و مقومت بسیار بالایی که دراد در ساخت وسایلی نظیر انوان میز و میل و آلات موسیقی کاربرد دارد.
8- چوب اقاقیا: از نمونه چوبهای بسیار سخت و بادوام موجود چوب درخت اقاقیا می باشد که در دنیا به نام های Wgidtling ، Mimosa، و … شناخته می شود. درجه سختی این چوب 5-3 می باشد. چوب اقاقیا سازگاری بسیار بالایی در اندرکنش بین چوب و آب دارد که جز بارزترین ویژگی های این چوب می باشد و بدون تغییر بین 20 تا 40 سال شرایط را تحمل میکند. علاوه بر این چوب اقاقیا خاصیت آنتی باکتریال داشته و براحتی تمیز می شود.